Renault-Nissan alijansa i zvanično svetski proizvođač automobila broj 1

Renault-Nissan alijansa je izronilakao najveći svetski proizvođač putničkih i lakih komercijalnih vozila u 2017., skinuvši sa trona Volkswagen grupu. Naravno, ovom uspehu je u najvećoj meri doprinelo pripajanje Mitsubishi Motorsa.
Nissan je oborio sopstveni prodajni rekord, plasiravši 5,82 miliona vozila, dok je francuski partner zabeležio prodaju od 3,76 miliona. Mitsubishi je sa svoje strane doprineo sa prodajom 1,03 miliona, što u totalu za 2017. godinu iznosi 10,61 vozila.

Zajedničkim snagama, ova tri proizvođača su nadmašila VW grupu, koja je ukupno prodala 10,53 miliona automobila. U rezultat nemačkog konglomerata se naravno ubrajaju i postignuća Audija, Škode, Seata i Porschea.
Toyota Motor, koja je držala mesto broj 2 2016., prodala je 10,2 miliona vozila prošle godine, ne računajući Hino Motors kamione.
Mnogi proizvođači automobila nastoje da povećaju prodaju, kao i da u isto vreme krešu troškove zbog predstojećih investicija u oblasti tehnologija autonomne vožnje i elektropogona.

Prednosti obima

Ovo je bio fokus Renault-Nissan alijanse, i ključna motivacija za Nissan, kada je preuzeo kontrolni paket u Mitsubishiju, 2016. godine.
Šef alijanse, Karlos Gon, obavezao se da obim pretvori u prednost i iskoristi ga u cilju dupliranja uštede na 10 milijardi evra do 2022., bazirano na povećanju godišnje prodaje na 14 miliona jedinica.
Renault, Nissan, kao i neki drugi proizvođači, teže tome da dele što više komponenti i konsoliduju proizvodne platforme, da bi na taj način smanjili troškove istraživanja, razvoja i proizvodnje, što u isto vreme donosi bolju profitabilnost.

Toyota je zauzela sličan pristup, ušavši u partnerstvo sa Mazdom i Suzukijem, baš u cilju smanjenja troškova razvoja i marketinga, vezanog za električne modele i nove tehnologije.
Manje je više
Međutim, ne smatraju svi proizvođači povećanje obima kao način ka ostvarivanju bolje efikasnosti i profitabilnosti.
General Motors je primera radi, zaključio da veličina ne igra glavnu ulogu. Prodaja evropskog gubitaša, Opela, PSA grupi prošle godine, omogućilo je fokusiranje kapitala na profitabilne poslovne poduhvate.

Ova strategija se čini validnom u slučaju američkog proizvođača, koji je ostvario dobit iz poslovanja od 6,8 odsto između januara i septembra. To je više od 5,0 odsto Nissana i 4,3 odsto Mitsubishija u šest meseci zaključno sa oktobrom. Renault je između januara i juna ostvario dobit iz poslovanja od 4,8 odsto.
Ranije ovog meseca, GM je istakao da su novi kamioneti i SUV modeli, novi jeftiniji automobili za međunarodno tržište, kao i luksuzni Cadillac, glavni pokretači budućeg profita.

Izvor: autorepublika

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *