LIJEPA I DOBRA ALFA 147

Polovna alfa 147 drži cijenu poput audija A3 ali joj se gutanje benzina i velika potrošnja ulja ubrajaju u mane. Zato je užitak vožnje nemjerljiv.

Kad je u životu sve u redu, često nismo svjesni sve te ljepote koja nas okružuje. Posao je siguran, premda dosadan. Supruga je tu, ali ne više tako zanimljiva. A automobil… mogao bi unijeti malo čari u svakodnevnicu. Ko tako razmišlja mogao bi postati potencijalni kupac alfe.

 

Slikovni rezultat za alfa 147

Alfa 147 stigla je 2001. godine i odmah oduševila ljubitelje lijepog bez obzira što je starija 156-ica već postigla isti efekt. U početku je bilo bojazni oko kvaliteta, ali i danas se malo ko glasno žali na svoju kompaktnu ljepoticu.

Ipak poznato je da na italijanskoj tekućoj traci temeljitost nije uvijek u prvom planu. Propuštanje vode u unutrašnjost podsjeća na boljku iz šezdesetih godina. To dakako smeta ali nije presudno.

S godinama je tipična Alfina problematična zona ostala zadnja osovina kojoj TUV redovno nalazi prigovore. Po tome je 147-ica triput lošija od prosjeka svih pregledanih vozila usporedive starosti.

Slikovni rezultat za alfa 147 interior

Kod kupovine od privatne osobe, bez garancije i mali kvarovi mogu izbušiti velike rupe u novčaniku. A alfa 147 može biti nemilosrdna: kvar putnog kompjutera, nepokretni podizači stakala, loše grijanje sjedišta- elektrika zadaje mnogo muke.

Ipak, na ovom mjestu Alfinim tehničarima želimo dati kompliment: ne znamo ni jednog italijana na kom su popravci jednostavniji nego na 147-ici. No prije nego što krenete na probnu vožnju pročitajte nekoliko savjeta.

Provjerite stanje ulja. Kod sportskog načina vožnje posebno benzinci troše mnogo ulja. 16 colni točkovi neugodno tresu vozilo.

Pucketa li auto na hladnoći? Da? Šteta, jer će buka nestati tek s porastom temperature.

Mjenjač grebe? Bez straha, obično samo nedostaje ulja na vodilicama mjenjača. Podrazumijeva se da servisna knjižica ne smije nedostajati.

Slikovni rezultat za alfa 147

Prvoklasna zaštita od hrđe, najbolja ocjena sistema za ubrizgavanje goriva, vodove kočnica i djelovanje prednje nožne kočnice: alfa romeo 147 tu osvaja mnogo bodova. Na stražnjoj osovini redovno se primjećuju nedostaci. Nimalo ekološkim pokazuje se gubitak ulja na pogonskom ogranku što, uz prigovore izduvnom sistemu tek donekle zasjenjuje dobar utisak o polovnoj alfi 147.

Jako trošenje kočnica? Uzrok može biti jedino način vožnje prijašnjeg vlasnika, jer su disk kočnice alfe 147 na dobrom glasu. To baš i ne vrijedi za stražnju osovinu, popravci su često potrebni.

Izduv vozila proizvedenih do decembra 2001. godine sklon je koroziji. Kvarovi na elektronici/elektrici najčešće su posljedica neispravnih utičnica. Slabosti u izradi dolaze na vidjelo na hladnoći, kad pucketa umjetni materijal u unutrašnjosti. Gubitak ulja u pogonskom ogranku redovno se primjećuje, u prvom redu na motoru, nešto rjeđe na mjenjaču.

Istorija modela:

03.2001. Uvođenje na tržište kao model sa troja vrata. Tri benzinska motora : 1.6 TS ( 105 KS ), 1.6TS     ( 120 KS ), 2.0 TS ( 150 KS )

05.2001. Uvođenje motora sa petera vrata i prvog dizelskog motora sa 115 KS.

11.2002. Zadnji lonac izduvnog sistema dobija bolju zaštitu od korozije, poboljšane su mlaznice za pranje stakala.

02.2003. Novi dizelaš sa 140 KS, top model je 3.2 V6 24V GTA i daje 250 KS. Nova cijena 30.800 eura.

12.2004. Veliki facelift sa jako izmijenjenim prednjim krajem.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *