Svaki uspon čini lakšim: energetske pločice RECEPT

Iako je prehrana na biciklističkim turama individualna stvar pojedinca, pa jedni nose riblje konzerve, drugi sendviče na bazi kikiriki putera, energetske pločice su nešto što će se naći u ruksaku svakog bicikliste. Od popularnog “Corny”-ja, do raznoraznih atioksidans čokoladica, pa i onih skupljih koje koštaju četiri-pet maraka.

Za one koji vole sami da eksperimentiraju, evo jednostavnog načina spravljanja domaćih energetskih pločica. Namirnice smo nabavili u lokalnim trgovinama i koštale su oko 12 KM. Umjesto korištenja super-osjetljivih vaga, mjere su date u razmjerima zapremine. Mi smo za jedinicu mjere koristili običnu kuhinjsku čašu

DSC_2629

Sastojci:

1,50 mjere banane
0,50 mjere oguljenih košpica tikve
0,75 mjere sušenog voća
2,00 mjere pahuljica zobi
0,50 mjere sjemenki lana
0,50 mjere sjemenki suncokreta
0,50 mjere sjeckanog badema
cimet u prahu (po želji)
so

Način pripreme:
Banane pasirati u blenderu dok ne postanu žitka masa. Badem se može isjeckati nožem, ali jednostavnije je u “multipraktik” kuhinjskom uređaju. Takođe, i ostale sjemneke i sušeno voše dobro je usitniti multipraktikom.U većoj posudi dobro izmiješati sve namirnice, staviti na papir za pečenje i tako u tepsiju. Peći na temperaturi 170 stepeni 20-25 minuta. Nakon vađenja izrezati nožem i zapakovati u najlonsku foliju.

DSC_2638 DSC_2648

Od navedenih namirnica uspjeli smo proizvesti 25 pločica veličine Corny-ja.

DSC_2654

Radi poboljšanja ukusa može se dodati melasa ili med. Takođe, da bi dobili razne okuse možemo dodati mrkvu ili koru naranče.

 

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *