Elektro-pogon za MTB bicikala

Iako elektro-pogon djeluje samo kao pomoć u vožnji brdskog bicikla, a ne kao stalni pogon poput motocikla, on pristalice ovog sporta dijeli u dvije skupine: ZA i PROTIV. Ponuda modela konstantno raste pa je vrijeme da uporedimo postojeće sisteme. Sve više renomiranih brendova pored svojih normalnih brdskih bicikala nude i modele sa električnim pogonom. Pored HT bajkova tu je i sve veći broj FS modela, a na posljednjem Eurobike sajmu viđeni su i prvi Twentynineri s dopunskim elektro-pogonom. Kod E-bajkova se u stvari radi o takozvanom Pedalecs sistemu, čiji motor služi kao pomoć snazi mišića. Snaga e-motora se aktivira pomoću senzora za mjerenje pokreta pedale ili snage. Više smisla imaju senzori za mjerenje snage koji sa obzirom upotrebljene snage mišić regulišu upotrebu e-motora.

Ostaje pitanje kome su e-bajkovi od koristi i za koju svrhu. To mora svako za sebe odgovoriti nakon opisa elektrosistema u nastavku. Zato smo uporedili različite koncepte. Najveća kritika, pored kratkotrajnih baterija je velika ukupna težina bicikla koja u ovom slučaju premašuje 20 kg. To praktički onemogućava nošenje i guranje bicikala u nedostupnim predjelima. Zatim treba računati na težinu dodatnih baterija koje morate nositi na duže ili višednevne ture. Za Transalp pionira Uli Stanciu-a to je bilo mukotrpno saznanje na njegovom petodnevnom putovanju sa različitim modelima e-bajkova. Međutim nije bilo sve negativno, prije svega svidio mu se “turbo-efekt” koji se osjetno primijeti i na najmanjem stepenu elektro pogona. Geometrija i handling također nisu bili tako loši kao što se priča. Testbajkovi koje je on vozio imali su središnje motore u ramu što se ispostavilo pozitivno za handling, pa dirigovanje na tehnički laganim singltreilovima nije predstavljalo problem. Nakon što su e-motori kod gradskih i trekking bicikala postali pravi šlager, postoji mogućnost da će se probiti i u brdskom biciklizmu. Korisnici bi mogli biti biciklisti koji preferiraju laganiju vožnju na tehnički manje zahtievnom terenu (makadam, lagani singltreilovi). Više nego upitno je dali će DH i Freestyle vozači svoje i onako već teške bajkove dodatno otežati sa 10kg. Ali izazov je tu, pomoću motora mnogo je lakše dokučiti još neosvojive visine i singltreilove.

Osim fabricki pripremljenih bajkova, tu su i samostalne električne jedinice koje se lagano montiraju na klasične bicikle.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *