KOJI SIR IZABRATI, A DA GA VOLE BAŠ SVI?

Njegova proizvodnja datira od davnina, a danas ne možemo zamisliti druženje bez čaše dobrog vina i komadića sira. Istinski zaljubljenici u stalnoj su potrazi za savršenim okusima, a s putovanja umjesto suvenira gotovo uvijek će radije ponijeti kolut sira. Sir i vino povezujemo s druženjem i nama dragim ljudima i zato naučimo izabrati onaj pravi.
Prvi zapisi o proizvodnji sira vraćaju nas u povijest staru gotovo 8000 godina, a vjeruje se kako je sama proizvodnja i naravno konzumacija, počela i davno prije toga. Uživanje u sirevima povezivalo se sa mnogim kraljevskim gozbama gdje su se u konačnici obilno zalijevali s najfinijim vinima, a i sama znanost je potvrdila kako sir i vino odgovaraju baš kao lonac poklopcu. Ipak, za pravo sljubljivanje ipak treba poznavati okuse, a cilj je stvoriti savršenu harmoniju.

Imperativ je naravno kvaliteta! Tako u nadolazećim blagdanima možemo se poigrati paletom okusa i uskrsno blagovanje započeti ili završiti čašom dobrog vina i malo sira.

Sir je osim uz čašu vina nezamjeniv u brojnim jelima, a kao sjajan dodatak može se koristiti i temeljac od sira za koji zapravo malo ljudi zna. Potreban je samo komad dobroga tvrdog sira koji se koristi na početku i na koncu pripreme mnogih izvrsnih jela načinjenih na takvom temeljcu i takvoj krovišnoj završnici. Naime, ovaj se temeljac od sira zapravo radi od kore tvrdoga sira, a sam se sir nariba i dodaje jelu najčešće kada je već posluženo na tanjuru.

Jednostavni temeljac
Sir može biti kravlji, poput parmezana, ovčji, poput paškog, pa i odležali kozji. Razne mješavine, obično kravljeg i ovčjeg, jednako su podobne za ovakvu pripremu. Ljepota ove zamisli jest i u tome što se korice tvrdoga sira bacaju, što je i ovdje slučaj. S tom razlikom da se prethodno iskuhaju i od njih dobije temeljac. Radi se o najjednostavnijem temeljcu koji ne traži nikakve dodatke, ali se lijepo slaže s nizom začina, primjerice lovorovim listom i crnim paprom u zrnu. Uzmimo primjerice glasovitu francusku juhu od luka.

 

Nju, naime, treba pripremiti sa znatno manje maslaca nego što to propisuje francuska tradicija. Dakle, sitno sjeckani luk pirja se na malo maslaca i podlijeva temeljcem od korice sira. Na polugotovu juhu položi se kruh i kratko zapeče u vreloj pećnici.

 

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *