Kafa će se prodavati s upozorenjem na rak

Sudija Višeg suda u Los Angelesu, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, donio je odluku da kompanije u industriji kafe na ambalažama svojih proizvoda moraju imati upozorenje na opasnost od raka, zbog hemikalija koje se proizvode u procesu prženja.

Sudija Elihu Berle je saopštio je u srijedu kako prodajni lanac kafe Starbucks i ostale kompanije nisu uspjele dokazati da je korist od konzumiranja kafe veća od eventualnih rizika. U preliminarnom sudskom postupku je presudio da kompanije nisu dokazale da je opasnost od oslobađanja hemikalija neznatna.

Vijeće za obrazovanje i istraživanja toksina, neprofitna organizacija, tužilo je Starbucks i ostalih 90 kompanija na osnovu državnog zakona koji nalaže isticanje upozorenja na širok spektar hemikalija koje mogu prouzrokovati rak, prenosi Anadolu Agency (AA). Jedna od njih je akrilamid, karcinogen koji je prisutan u kafi.

Optuženi nisu uspjeli dokazati da potrošnja koristi ljudskom zdravlju”, naveo je kalifornijski sudija.

Kafe industrija tvrdi da je prisustvo hemikalije na bezopasnom nivou i da treba biti izuzeta iz zakona jer nastaje prirodno iz procesa kuhanja koji daje ukus kafi.

Takođe tvrdi da je konzumiranje kafe dobro za tijelo.

Odluka je donijeta uprkos smanjenju zabrinutosti o mogućim rizicima kafe u posljednjih nekoliko godina, kada su objavljena istraživanja o koristi napitka po zdravlje. Međunarodna agencija za istraživanje raka, koja djeluje u okviru Svjetske zdravstvene organizacije, 2016. godine je uklonila kafu sa liste potencijalno kancerogenih materija.

 

Izvor: muskiportal.com

 

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *