Pobijedite sramežljivost

Ako ste sramežljivi i imate problema u nošenju s novim situacijama i kod upoznavanja s ljudima, možda mislite kako ne možete učiniti puno po tom pitanju, što, naravno, nije istina.

 

Da biste pobijedili u borbi sa sramežljivošću, trebat će vam dosta vremena, truda, rada i iskustva, ali uspjeh će na kraju vrijediti uloženog truda.

Puno je knjiga već napisano na temu sramežljivosti i bilo bi dobro da pročitate bar neke od njih. Ipak, za vas smo pokušali izdvojiti ono osnovno kroz pet sljedećih savjeta:

Svako jutro, prvo što biste trebali napraviti jest stati ispred ogledala i ponoviti nekoliko puta: „Osjećam se i izgledam odlično . Ponovite te riječi toliko puta dok sami sebe ne uvjerite u njihovu istinitost. Zatim se odjenite i uredite najbolje što možete. Ljudi uvijek s drugima bolje i lakše komuniciraju ako smatraju da izgledaju dobro.

Bar jednom dnevno napravite nešto što iziskuje određeni rizik. Suočavanje sa strahovima ojačat će vaše samopouzdanje. Kada se naučite nositi s manjim strahovima, bit ćete spremniji za velike stvari. Ne postoji ništa što ne možete napraviti, samo morate znati da vam promjene pomažu u osobnom razvitku, a svako preuzimanje rizika povećava samopouzdanje.

Ako sudjelujete u grupnim raspravama, bilo bi dobro da kažete drugima kako ste sramežljivi. Tada će vas oni pokušati ohrabriti da iznesete svoje mišljenje i sudjelujete u konverzaciji. Ako to prešutite, mogli bi pomisliti da vam je dosadno i da ne želite pridonijeti raspravi.

Odbijanje i neuspjeh sastavni su dijelovi života, i što prije to shvatite, lakše ćete ići prema naprijed. Nemojte misliti da samo vas odbijaju ili da morate uspjeti u svemu što pokušavate. Npr. pozovete li nekoga u izlazak, morate znati da svaka osoba ima različit ukus i pojam onoga što želi ili ne želi na partneru. I vas privlači jedan tip osobe, dok vas drugi odbija. Znači, ako vas ta osoba i odbije, to ne umanjuje vašu vrijednost, vjerojatno jednostavno niste tip kakav ta osoba traži. Nikad nikakvo odbijanje nemojte shvaćati previše osobno. Prihvatite ga i krenite dalje.

Uključite se u aktivnosti koje vas usrećuju. To može biti bilo što, od tai chija do pletenja ili kuhanja. Istraživanje novih stvari je odličan lijek za sramežljivost.

 

izvor: sehara.net

 

 

 

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *