Oraspoložite se brzo i lako

Donosimo vam pet neobičnih načina kako lako možete popraviti vaše raspoloženje!

 

1. Jedite tunjevinu 
Kada napravimo pogrešan korak ili donesemo lošu odluku, gotovo je nemoguće otjerati crne misli koje nam postaju opsesija. Znanstvenici su, srećom, otkrili lagan način da ih se riješimo: sendvič s tunjevinom! Ta ukusna riba sadrži taurin – sastojak koji smiruje živčani sustav i ‘isključuje’ nadolazeće misli.

 

2. Produžite korak 
Imali ste loš dan? Krenite u šetnju, ali tako što ćete grabiti dužim koracima, podižući bradu i mlatarajući rukama! Istraživanja su otkrila da su ljudi koji to rade neusporedivo zadovoljniji od onih koji se gegaju ili ‘vuku’ dok hodaju.

3. “Ohladite se” 
Ako su vas brige ipak pritisle, natopite ručnik hladnom vodom i držite ga pet minuta na stražnjem dijelu vrata. Niska temperatura skuplja krvne žile i usporava cirkulaciju u glavi, smanjujući aktivnosti upravo u onom dijelu mozga gdje se skuplja stres.

 

4. Zijevajte 
Udisanje i izdisanje zraka tjera mozak da oslobađa neurokemikalije zbog kojih se dobro osjećamo, prije svega serotonin, dopamin i umirujući neurotransmiter GABA. Stručnjaci zasluge pripisuju velikoj količini kisika koji pomaže mozgu da radi na optimalnoj razini.

 

5. Zahvalite se 
Vjerovali ili ne, dovoljno je reći: ‘Hvala!’. Izražavanje zahvalnosti, makar samo jednom tjedno, dokazano opušta um i tijelo, a optimizam se povećava za 15 posto. Evo i objašnjenja: analize krvi pokazuju da ta mala riječ spušta razinu kortizola (hormona stresa) na najniže grane i tu ga drži satima.

 

 

Izvor:sehara.net

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *