Moram li se riješiti svog dizela? Svi odgovori u vezi sa presudom o zabrani vožnje dizel automobila u Njemačkoj.

Sud je rekao: opštine moraju uvrstiti ograničenja u vožnji u svoje planove za kontrolu zagađenja vazduha kako bi ispoštovali planove o emisiji štetnih gasova. VIP vijesti objašnjavaju šta presuda znači za vozače.

1.Moram li se odmah riješiti svog dizela?

NE! Ali vjerovatno uskoro, u zavisnosti od toga gdje živite. U Štutgartu se zabrana korištenja dizel goriva očekuje od 1. septembra 2019. U Hamburgu žele naručiti znakove za zabranu dizela ove sedmice. Tamo, oni koji su odgovorni, već dugo imaju planove o zabrani dizel vozila u ladici. Za sve ostale, Simon Wollenberg, advokat specijaliziran za administrativno pravo u KPMG advokatskoj firmi, rekao je: “Gradovi koji prekorače dozvoljene vrijednosti neće moći izbjeći ove zabrane, a čuli smo da neke opštine već naručuju znakove zabrane, tako da se opštine već spremaju za zabranu korištenja dizel vozila, a to znači da bi ona mogla da se implementira već dva mjeseca nakon presude u Leipzigu”.

2. Koje opštine su pogođene zabranom korištenja dizel vozila?

Naš savjet: pozovite gradsku upravu svog grada i pitajte – nadamo se da će znati. U svakom slučaju, jasno je da gradovi sa najjačim prekoračenjem u 2017. godini imaju stvarne probleme. Najveća zagađenost azot-dioksidom (NO2) se desila, uprkos blagom padu, u Minhenu. U glavnom gradu bavarske izmjereno je prosječno 78 mikrograma NO2 po kubnom metru vazduha – granica je 40 mikrograma. Slijedi grad Štutgart sa 73 i Keln sa prosječnim godišnjim opterećenjem od 62 mikrograma. Ovde je zaista važna zabrana korištenja dizel vozila.

3. Je li zabrana paušalna ili važi za cijeli grad?

Ovo je još uvijek nejasno i potpuno zavisi od opštine. U nekim slučajevima cjele zone mogu biti zatvorene, ali u nekim slučajevima samo pojedine ulice. Moguće su čak i privremene zabrane.

4. Koje opštine vjerovatno neće biti pogođene zabranom?

Godine 2017, deset gradova je spustilo vrijednosti štetnih gasova ispod granice: Dresden, Koblenz, Lajpcig, Bremen, Fulda, Kassel, Norderstedt, Würzburg, Marburg i Potsdam.

5. Je li moj dizel pogođen zabranom?

To zavisi od toga šta predviđa odgovarajući plan za čistoću zraka. Ako se radi o određenim emisijskim standardima, a trenutno tako izgleda, vjerovatno će dizelski automobili Euro 5 biti zabranjeni, a dizel Euro 6 neće. Savezni upravni sud u Lajpcigu je odluku o tome ostavio opštinama. Zatim, u nekim danima i na nekim putevima, dizelski automobili Euro 5 mogu biti dozvoljeni, ali ne i na drugim mjestima ili u drugo vrijeme.

6. Sprečava li “Plava oznaka” zabranu vožnje?

Ovo je trenutno često prikazano kao takvo, ali istina je upravo suprotno: “Plava oznaka” (njom su označena dizel vozila Euro norme 6, ostali imaju zabranu ulaska u gradove) olakšava vlastima kontrolu zabrane vožnje. Argument da se oznaka može koristiti za sprečavanje “zabrane vožnje” je isto tako pogrešna, jer su svi automobili koji ne ispunjavaju određene standarde emisije izduvnih gasova zabranjeni na ravnomjernom nivou (nekoliko miliona automobila samo u Euro 5 normi).

7. Gdje mogu dobiti “Plavu oznaku”?

Ovo još uvek nije sigurno, jer bi o ovoj uredbi morala odlučiti Savezna vlada. Vjerovatno će to biti oznake slične “zelenoj naljepnici” u registracionim agencijama, TÜV, DEKRA ili ADAC-u.

8. Ja imam dizel Euro 5 vozilo, a živim u gradu. Da li je moje vozilo izuzeto od zabrane?

Opštine mogu napraviti takve izuzetke, ako mogu osigurati da svrha zabrane vožnje (kontrola zagađenja vazduha) nije ugrožena ili je garantovana pratećim mjerama.

9. Da li pošta, majstori ili spasilačke službe mogu doći do mene?

Da, ali vozila spasilačke službe, policije i vatrogasne službe su u hitnim slučajevima ( posebna prava imaju vozila sa plavim svjetlima i rotacijom) isključena iz svih ograničenja. Za druge slučajeve (kao što je nehitni transport bolesnih) ne bi trebalo da postoje izuzeci. Za poštu, isporuku itd., to bi bilo slično. Na primjer, općine bi mogle reći: dozvolićemo da transportni promet nastavi dalje ako nam kompanije garantuju da će dijelove svoje flote pretvoriti u vozila na električni pogon u određenom vremenskom periodu. O ovoj temi se, također, možete informisati u vašoj opštini.

10. Ja posjedujem jednog benzinca. Hoće li uskoro doći do zabrane benzinaca, također?

Ne – sa izuzetkom: ako imate stariji benzinski motor Euro 2 ili niže, dobijate plavu oznaku. Noviji benzinski motori su dugoročno, međutim, nesigurni, jer neprofitna ekološka asocijacija German Environmental Aid (DUH) planira tužbe za zabranu direktnog ubrizgavanja benzina sa previsokim emisijama čestica. Još nije jasno na koje će automobile to uticati.

Gradovi koji će, najvjerovatnije, ubrzo zabraniti upotrebu dizel automobila su osim gore navedenih gradova u kojima je izmjerena prevelika zagađenost (Minhen i Štutgart) su: Aachen, Berlin, Bonn, Darmstadt, Essen, Frankfurt, Gelsenkirchen, Köln, Limburg, Meinz, Offenbach, Reutlingen, Wiesbaden i drugi.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *